«GO’SHT, SUT VA KONSERVA MAHSULOTLARI TEXNOLOGIYASI» KAFEDRASI

1991 yilning 24 avgustida, TKTI tashkil topganidan so’ng, «Go’sht va sut mahsulotlari texnologiyasi» yo’nalishi bo’yicha mustaqil kafedra tashkil etildi.

1994 yilda texnika fanlari doktori M.M. Vakilni institut rahbariyati «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi» yo’nalishga rahbar qilib tayinlandi. Shundan so’ng kafedra mustaqil faoliyat ko’rsata boshladi.

1999 yilning sentyabr oyidan boshlab, «Go’sht va sut mahsulotlari texnologiyasi» kafedrasi «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari  texnologiyasi» kafedrasi bilan birlashdi va «Go’sht, sut, baliq va konservalangan mahsulotlar texnologiyasi» kafedrasi deb yuritila boshlandi. 2005 yilning sentyabr oyidan kafedraning nomi «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi» deb ataldi va t.f.d. Dodaev Q.O. uning mudiri etib tayinlandi.

2011 yilning sentyabr oyida «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi»  kafedrasi bazasida «Oziq-ovqat xavfsizligi» kafedrasi tashkil etildi. 2011 yilning noyabridan K.O.Dodaev tanlov asosida ushbu kafedra mudirligi vazifaga saylandi.

2014 yilning sentyabr oyida t.f.n., dots. A.J.Choriev kafedra mudiri etib tayinlandi va shu lavozimda 2020 yilning 2 noyabrigacha faoliyat yuritdi.

2020 yilning 1 iyulidan boshlab, kafedrani nomi “Go’sht, sut va konserva mahsulotlari texnologiyasi” deb ataldi.

2020 yilning 1 dekabridan t.f.b.f.d. F.X. Eshmatov kafedra mudiri etib tayinlandi va hozirgi kungacha shu lavozimda faoliyat olib bormoqda.

Kafedrada yuqori malakali professor-o’qituvchilar t.f.d., prof. Dodaev Q.O.,  prof.v.v.b., i.f.n., dots. Axrarov U.B., t.f.n., dots. Maksumova D.Q., k.f.n. Azizov O.T., k.f.n., dots. S.Q.Atxamova, t.f.n., dots. Choriev A.J., t.f.b.f.d., dots. Zokirova M.S., t.f.b.f.d. Usmonjonova X.U., katta o’qituvchilar: Zununova D.E., A.G’. Ibragimov, Sh.Q. To’xtaevlar, assistentlar: Samadov O.B., Suyundikov U.A., Niyozov X.N., Ataxadjaeva I.D., G’afforova Z.A., R.Sh. Ernazarovalar  faoliyat ko’rsatib kelmoqda.

Bundan tashqari O’zR FA “Bioorganik kimyo”, O’zR FA “O’simlik moddalari kimyosi”, O’zR FA “Mikrobiologiya” va boshqa nufuzli ilmiy-tadqiqot institutlaridan professor-o’qituvuchilar o’rindoshlik asosida ishlab kelmoqdalar.

«Go’sht, sut va konserva mahsulotlari texnologiyasi» kafedrasi o’zining ta’lim va fan sohasidagi faoliyatini dunyodagi yetakchi oliy ta’lim muassasalari va ilmiy guruhlari tomonidan foydalanib kelinayotgan samarador usullar asosida olib boradi. Bu esa o’z navbatida, dunyoning yetakchi oliy ta’lim muassasalari (OTM), ilmiy tadqiqot institutlari (ITI) va ishlab chiqarish korporasiyalari bilan uzviy munosabatda bo’lishini ta’minlaydi. Kafedrada bakalavr, magistratura, tayanch doktorantura (PhD) va doktorantura (DSc) bosqichlarida kadrlar tayyorlanadi.

Innovatsion ta’lim va fan texnologiyalari qo’llanilib va doimiy ravishda yangilanib, shuning bilan birgalikda kafedrada mavjud ilmiy yo’nalishlar muntazam rivojlantirilib kelinmoqda. Ishlab chiqarish va tegishli sanoat korxonalari bilan doimiy hamkorlik yuqori ilmiy salohiyatga ega bo’lgan yosh kadrlarni yetishtirishda muhim omillardan biri hisoblanib, hozirgi kunda kafedra Respublikamizdagi barcha hududlardagi zamonaviy korxonalar bilan bir qatorda xorijiy OTMlar bilan ham aloqalarni yo’lga qo’ygan.

KADRLAR TAYYORLASH

Hozirgi kunda «Go’sht, sut va konserva mahsulotlari texnologiyasi» kafedrasi bakalavr va magistrantlar mutaxassis sifatida tayyorlanib kelinmoqda:

Bakalavriaturada:

60720100-Oziq-ovqat texnologiyasi ( go’sht-sut mahsulotlari  texnologiyasi bo’yicha ).

60720100-Oziq-ovqat texnologiyasi ( oziq-ovqat xavfsizligi bo’yicha).

60720400-Konservalash texnologiyasi

60700500-Funktsional ovqatlanish va bolalar mahsulotlari texnologiyasi

Magistraturada:

70720101 - Oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash texnologiyasi (konservalangan oziq-ovqat, go’sht, sut va baliq mahsulotlari). 

 70720102 - Oziq-ovqat xavfsizligi.

 

Ushbu bakalavr yo’nalishi va magistratura mutaxassisligi zamon bilan hamnafas, ilg’or rivojlanayotgan yo’nalishlardan biri bo’lib, bu sohani tamomlagan kadrlar

Bizning talabalarimiz ishlab chiqarish jarayonlarida mavjud jarayonlarni o'rganish uchun eng zamonaviy sharoitlarga ega ta’lim va fan uyg’unlashgan laboratoriya xonalarida mashg’ulotlar olib boradilar. Tegishli mutaxassislik fanlaridan a’lo baholarga o’qiydigan haqiqiy iqtidorli va bilimli talabalar muntazam ravishda rag’batlantirilib boriladi.

Talabalar haftasiga 30 soatlik auditoriya mashg’ulotlariga ega bo’lib, baholash har semestrning oxirida amalga oshiriladi. O’qitish ma’ruza, amaliyot, laboratoriya va mustaqil ta’lim shaklida olib boriladi. Talabalarga har bir bosqich uchun ajratilgan fanlar mavjud bo’lib, ular quyidagicha taqsimlanadi:

ILMIY YO’NALISHLAR

Hozirgi kunda barcha mutahassislik fanlaridan namunaviy dasturlar, o’quv-uslubiy majmualar yaratilgan. Kafedra professor-o’qituvchilari tomonidan 26 ta darslik va o’quv qo’llanma, 30 dan ortiq o’quv-uslubiy qo’llanmalar chop etildi.

 

1. A.J. Choriev, F.X.Asatullaeva. Meva va sabzavotlar mikrobiologiyasi. Toshkent. O’zbekiston NMIU. 2009. -168 b.

2. Vasiev M.G., Dodayev Q.O. va b.Oziq-ovqat texnologiyasi asoslari. Toshkent.  2012. 400b. 

3. Choriev A.J. Dodaev K.O.  Konservalash korxonalari jihozlari. Toshkent. O’zbekiston NMIU  -2011. – 200 b.  

4. Q.O.Dodoyev, A.J.Choriyev. Oziq-ovqat ishlab chiqarish va konservalash kimyosi. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2010. – 166 b.

5. Dodayev Q.O., Choriev A.J., Ibragimov A. Go’sht mahsulotlari ishlab chiqarish korxonalarining jihozlari. Toshkent. Sharq. 2007. -192 b.  

6. Ismoilov T.A. Sut va sut mahsulotlari ishlab chiqarish korxonalari jihozlari. Toshkent. “Yangi nashr”. 2012. -256 b.

7.  Q.O.Dodaev. Oziq-ovqat mahsulotlarini konservalashdagi texnologik hisoblar. Toshkent. Fan. 2003. – 144 b.

8. Q.O.Dodayev. I.Mamatov. Oziq-ovqat mahsulotlarini konservalash korxonalarining loyihalash asoslari va texnologik hisoblari. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2006.- 208 b.

9. Q.O.Dodaev. Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi. Toshkent. Noshir. 2009. - 387 b.

10. O’.R.Qo’chqorov. Chorvachilik mahsulotlarining davlat standartlariga mosligini aniqlash asoslari. Toshkent. Cho’lpon. 2003. -240 b.

11. Kuriyazova S.M. Ovqatlanish  gigienasi.Toshkent, «Yangi asr avlodi», 2012. – 380 b.

12. T.X. Ikromov., O’.R. Qo’chqorov. «Chorva, parranda va baliq  mahsulotlarini qayta ishlash texnologiyasi». T: «Sharq» 2001. -180 b.

13. Q.Dodayev, H.Nurmuhamedov, A.Choriyev. Quritish texnikasi va texnologiyasi. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2010. – 160 b.

14. O’.R. Qo’chqorov,  T.X. Ikromov. Go’sht va cut mahsulotlari texnolodiyasi. –Toshkent: “Cho’lpon”. 2003. -240 b.

15.Choriev A.J., Q.O.Dodaev, Icmoilov T.A., D.T.Qoraboyev. Qishloq xo’jalik mahsulotlarini konservalash va saqlash texnologiyasi. Toshkent.“Davr”,2012.-382 b.

16. Dodayev Q.O., Choriev A.J., Ibragimov A.G. Xomashyoga dastlabki va issiqlik ishlovi berish texnologiyasi. Toshkent. “Davr nashriyoti”. 2012. -156 b.

17. Dodayev Q.O., Choriev A.J., Ibragimov A.G. Konserva ishlab chiqarishda sterilizatsiya va pasterizatsiya jarayonlari. Toshkent. “Davr nashriyoti”.2012. -150 b.

18. Ahrarov U.B., Vakil M.M. «Taom tayyorlash texnologiyasi» Toshkent: «Sharq nashriyoti»., 2004., 382 b.

19. Ahrarov U.B., Ahrarov Sh.U. «Taom tayyorlash texnologiyasi» Toshkent: «Sharq nashriyoti»., 2008., 367 b.

20. Fatxullaev A., Musaev X. Go’sht biokimyosi. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2010. – 151 b.

21.  Dodayev Q.O., Choriyev A.J., Gulyamova Z.J.,   Mamatov Sh.M. Qishloq xo’jalik mahsulotlarini konservalash  va spirtli mahsulotlar ishlab chiqarish mashina va jihozlari. O’quv qo’llanma. Toshkent: «Noshir» nashriyoti.  2013. -368 b. 

22. Ahrarov U.B. Xorijiy mamlakatlar pazandachiligi texnologiyasi. T.: Davr nashriyoti.2013, 258 b.  

23. Ahrarov U.B.  O’zbekiston milliy pazandachiligi texnologiyasi. T.: Davr nashriyoti.2013, 239 b.

24. Choriev A.J., Dodaev Q.O.  Konserva ishlab chiqarishda texnik-kimyoviy nazorat. T.: TKTI nashriyoti. 2013, 123 b.  

25. Fatxullaev A. Sultonov Sh.J.  Go’sht biokimyosi. Darslik. «Iqtisod-moliya», Toshkent. 2015. – 343 b.

26. Axrarov U.B. va boshqalar. Umumiy ovqatlanish mahsulotlarini tayyorlash texnologiyasi. O’quv qo’llanma. 2017, -310b.

 

  1. Ilmiy-tadqiqot faoliyatining ustuvor yo’nalishlari

Kafedrada olib borilayotgan ilmiy-tadqiqot ishlari qator muammolarni xal qilishga  bag’ishlangan bo’lib, ular asosan, mahalliy xom ashyo asosida yangi mahsulot, oziq-ovqat qo’shimchalari ishlab chiqish, go’sht, sut konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasini takomillashtirishga yo’naltirilgan.

2. Iqtisodiyotning tegishli sohalariga oid korxona va tashkilotlar bilan hamkorlikda bajarilayotgan xo’jalik shartnomalarining natijalari

2018-2019 o’quv yillarida kafedraning professor-o’qituvchilari t.f.d., professor Dodaev Q.O., PhD,  katta ilmiy xodim Zokirova M.S., k.f.n., katta ilmiy xodim Atxamova S.Q., PhD, dots., katta ilmiy xodim Maksumova D.K.,

PhD, katta ilmiy xodim Eshmatov F.X.,   «Oziq-ovqat sanoati uchun fruktozali sirop asosida parhezbop qandolat ahsulotlari texnologiyasini ishlab chiqish» ilmiy loyixada qatnashdilar

3. Nomzodlik va doktorlik dissertatsiyalari himoyasi

Kafedra professor-o’qituvchilari katta o’qituvchi F.X. Eshmatov  o’zining «Anor sharbati kislotaliligini rostlash va xiralik ko’rsatkichlarini pasaytirish texnologiyasini ishlab chiqarish» katta o’qituvchi B.M. Jumaev Meva-sabzavot mahsulotlarini quritish jarayonini infraqizil konvektiv qurilma yordamida jadallashtirish X.U. Umonjonova O’simlik xom ashyosidan tabiy oziq-ovqat bo’yoqlari olish texnologiyasini takomillashtirish mavzusidagi nomzodlik dissertatsiya ishini yakunlab, himoya qildilar .

Kafedra professor-o’qituvchilar katta o’qituvchisi Sh.Q.To’xtaev  o’zining «Qovoqdan ozuqaviy qo’shimcha olish va uni kolbasa mahsulotlarida qo’llash texnologiyasini takomillashtirish» U.A.Suyundikov «Anor po’stlog’idan oshlovchi moddalarni olishni samarali usulini qo’llash va oziq-ovqat sanoatida foydalanish texnologiyasini takomillashtirish» texnika  fanlari doktori (Phd) ilmiy darajasini olish uchun dissertatsiya ishini olib bormoqda.

Kafedra professor-o’qituvchilardan kat.o’q. F.X. Eshmatov  ass.U.A.Suyundikovlar Belorussiya respublikasining Belorussiya davlat oziq-ovqat va kimyoviy texnologiyalar universitetida malakasini oshirib keldi

4. Iqtidorlik talabalar bilan ishlash

Kafedrada 2-4 kurs talabalari va 1-2 kurs magistrantlari safidan qator iqtidorlilari kafedrada tashkil etilgan “Sharbat” va «Sertifikat-servis» to’garaklariga faoliyat ko’rsatadilar. Ularga ilmiy mavzular berilgan, ilmiy rahbarlar tayinlangan, kafedra laboratoriyalarida ilmiy ishlarini olib borishmoqda. Olib borgan ilmiy-tadqiqot ishlari natijalari ilmiy-texnikaviy anjumanlar maqolalari to’plamlarida chop etilgan.

Kafedra qoshida 2021 yilning 3 sentyabridan boshlab 05.18.07 – «Oziq-ovqat mahsulotlari» biotexnologiyasi ixtisosligi bo’yicha Doktarantura bo’limi mavjud bo’lib, unda hozir N.X.Niyozov, D.I. Qoraboev, Mustaqil izlanuvchi Sh.R. Ernazarova, va  erkin izlanuvchi Z. G’afforovalar ilmiy-tadqiqot ishlarini olib bomoqdalar.

Kafedra a’zolaridan prof. K.O.Dodaev, dots. R.R. Akromova, dots. D.Q.maksumova, dots A.J., Chorievlar doktorantura, mustaqil izlanuvchi va erkin izlanuvchilarga  ilmiy rahbarlik qilmoqdalar.

“Go’sht, sut va konserva mahsulotlari texnologiyasi” kafedrasining professor-o’qituvchilari tomonidan  quyidagi mavzuda ilmiy-tadqiqot ish olib boriladi:

  1. Dodaev Q.O. «Sabzavot va meva sharbat, quyuq komponentlari ishlab chiqarish va konservalash texnologiyasi, jarayon va apparatlari».
  2. Raximdjonov M.A. O’simlik moyli xom ashyodan presslash va ekstraktsion usullari bilan yog’ olishning bir bosqichli texnologiyasini ishlab chiqish.
  3. Choriev A.J. «Meva, sabzavot va poliz mahsulotlarini IQ-konvektiv energiya uzatish usuli yordamida quritish jarayonini matema-tik modellashtirish va optimallashtirish asosida jadallashtirish».
  4. Ahrarov U.B. Bozor iqtisodiyoti sharoitida umumiy ovqatlanish-ni tashkil etish va uning texnologiyalari».
  5. Ismoilov T.A. Zamonaviy texnologiya asosida mahalliy xom ashyo - sutdan foydalanishning samaradorligini oshirish yo’llarini tadqiq etish hamda chet el investitsiyasi asosida rivojlantirish.
  6. Ibragimov A.G. Bolalar taomlari ishlab chiqarish texnologiyasidagi muammolarni echish.

7. Fatxullaev A. Go’sht mahsulotlarini qayta ishlash texnologiya-sida yangi turdagi oziq-ovqat qo’shimchalarini qo’llash samaradorligi.

8. Inoyatova X.B. “Paxta shrotidan oqsil-vitaminga boy em tayyor-lash”.

9. Atxamova S.Q. Oziq-ovqat xom ashyosi - pektin ishlab chiqarish texnologiyasi jihatlarini o’rganish.

10. Kuriyazova S.M. Oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishda zamonaviy stimulyatorlarning ta’sirini o’rganish.

11. Eshmatov F.X. Anor sharbati kislotaliligini rostlash va xiralik ko’rsatkichlarini pasaytirish texnologiyasini ishlab chiqarish.

12. Jumaev B.M. Meva-sabzavot mahsulotlarini quritish jarayonini infraqizil konvektiv qurilma yordamida jadallashtirish.

13. Umonjonova X.U. O’simlik xom ashyosidan tabiy oziq-ovqat bo’yoqlari olish texnologiyasini takomillashtirish.

14. To’xtaev  Sh.Q. o’zining Qovoqdan ozuqaviy qo’shimcha olish va uni kolbasa mahsulotlarida qo’llash texnologiyasini takomillashtirish

15. Suyundikov U.A. Anor po’stlog’idan oshlovchi moddalarni olishni samarali usulini qo’llash va oziq-ovqat sanoatida foydalanish texnologiyasini takomillashtirish.

16. Niyozov X.N. Yuqori proteinli, komponentlari mahalliylashtirilgan baliq emi retseptlarini ishlab chiqish. 

17. Ataxodjaeva I.D. Mahalliy  gibiskus gullaridan tabiiy bo’yoq ishlab chiqarish texnologiyasini  takomillashtirish.

18. “Tugunak va ildizmevalarni saqlashda resurs-va energiyatejamkor texnologiyalarni tadqiq etish”

Ilmiy tadqiqot natijalari "PROMEAT GROUP CORP" MCHJ , "Ro'zmetov ZM" MCHJ, "MILKOLINO PRODUCTS" MCHJ, TANO XG’K, "Gold Dried Fruits Export" MCHJ, "Marwin brands" MCHJ, “Best Testes Technology” MCHJ, “O‘zstandart agentligi”, "Soft sut" MCHJ, “VAZIRA-BIZNES” LLC Ice cream production MCHJ va b. ilab chiqarishga tatbiq etilmoqda.

Kafedra tomonidan quyidagi mavzularda davlat granti asosidagi ilmiy-tadqiqot ishlari olib boriladi: 

  1. T.f.d., prof. M.A.Raximdjanov: O’simlik moyli xom ashyodan presslash va ekstraktsion usullari bilan yog’ olishning bir bosqichli texnologiyasini ishlab chiqish.
  2. T.f.d., prof. S.M.Turobdjanov: Go’sht sanoatida qo’llanadigan mahalliy xom ashyodan ekologik toza biologik faol ozuqaviy qo’shimchalarni yaratish texnologiyasini ishlab chiqish.

 

ILMIY ALOQALAR VA HAMKORLIK

Ishlab chiqarish va tegishli sanoat korxonalari bilan doimiy hamkorlik yuqori ilmiy salohiyatga ega bo’lgan yosh kadrlarni yetishtirishda muhim omillardan biri hisoblanib, hozirgi kunda kafedra Respiblikamizdagi barcha hududlardagi OTMlar, ITIlar va zamonaviy korxonalar bilan bir qatorda xorijiy oliy ta’lim va ilmiy muassasalar bilan ham hamkorlik aloqalarini yo’lga qo’ygan.

 

Ishlab chiqarish korxonalari bilan

Xalqaro OTM va ITI lar bilan

  • “Kamilka Produkts” MChJ.
  • “Promeat group corp” MChJ.
  •  “O’zstandart agentligi, Toshkent sinov va sertifikatlashtirish markazi” Davlat korxonasi.
  • «Gold dried fruits» MChJ
  • Uzdavstandart agentligi tasarrufidagi sertifikatlashtirish organlari.
  • “Marvin Brands” MChJ.
  • «Rozmetov ZM» MChJ
  • O’zRFA Umumiy va noorganik kimyo instituti.
  • O’zR FA O’simlik moddalari kimyosi instituti.
  •  O’zR FA Biorganik kimyo instituti.
  •  O’zR FA Mikrobiologiya instituti
  • “Milk soft” MChJ.
  • “Agro-kimyo standart”  MChJ.
  • 14. "MILKOLINO PRODUCTS" MCHJ
  • 15. “Best Testes Technology” MCHJ
  • 16. “VAZIRA-BIZNES” LLC Ice cream production MCHJ
  • 17. O`zbekiston oshpazlar uyishmasi
  • 18. DUK «Akkreditasiya Markazi»
  • 19. Respublika xayvonlar kasalliklari tashxisi va oziq-ovqat maxsulotlari xavfsizligi Davlat Markazi
  • Kantabria Universiteti (Ispaniya)
  • Vena Universiteti (Avstria)
  • Myunxen Texnika Univ. (Germaniya)
  • BSUIR (Belarus)
  • Voronej Universiteti (Rossiya)
  • Tambov Davlat Texnika Universiteti (Rossiya)
  • Avtomatika instituti, Shandong FA (XXR)
  • Sogang Universiteti (Korea)
  • Sileziya texnologiya universiteti (Polsha)
  • Tianjin Universiteti (XXR)

KAFEDRADA FAOLIYAT OLIB BORAYOTGAN PROFESSOR-O’QITUVCHILAR TARKIBI:

  

    Eshmatov Fozil Xidirovich

    Kafedra mudiri, t.f.n. dotsent

    Qabul kunlari: Chorshanba Juma  1400-1800