Oziq-ovqat havfsizlgi kafedrasi

 Kafedra mudiri

Choriev Abdusattar Jo‘raevich

Texnika fanlari nomzodi

Qabul kunlari: 800-1700

Elektron adress: Abdusattar_1975@mail.ru

 

1991 yilning 24 avgustida, TKTI tashkil topganidan so‘ng, «Go‘sht va sut mahsulotlari texnologiyasi» yo‘nalishi bo‘yicha mustaqil kafedra tashkil etildi.

1994 yilda texnika fanlari doktori M.M. Vakilni institut rahbariyati «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi» yo‘nalishga rahbar qilib tayinlandi. Shundan so‘ng kafedra mustaqil faoliyat ko‘rsata boshladi.

1999 yilning sentabr oyidan boshlab, «Go‘sht va sut mahsulotlari texnologiyasi» kafedrasi «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari  texnologiyasi» kafedrasi bilan birlashdi va «Go‘sht, sut, baliq va konservalangan mahsulotlar texnologiyasi» kafedrasi deb yuritila boshlandi. 2005 yilning sentabr oyidan kafedraning nomi «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi» deb ataldi va t.f.d. Dodaev Q.O. uning mudiri etib tayinlandi.

2011 yilning sentabr oyida «Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi»  kafedrasi bazasida «Oziq-ovqat xavfsizligi» kafedrasi tashkil etildi. 2011 yilning noyabridan tanlov asosida ushbu vazifaga saylandi.

2014 yilning sentabr oyida t.f.n., dos. A.J.Choriev kafedra mudiri etib tayinlandi va hozirgi kungacha shu lavozimda faoliyat olib bormoqda.

Kafedrada yuqori malakali professor-o‘qituvchilar: t.f.d., prof. M.A. Raximdjanov, t.f.d., prof. Dodaev Q.O., t.f.n. X.B. Inoyatova, k.f.n. S.Q.Atxamova, t.f.n., dos. D.Q. Maksumova, katta o‘qituvchilar: f.f.d.(PhD) M.S. Zokirova,  f.f.d.(PhD) F.X. Eshmatov, M.O‘. Muhiddinovalar, D.E. Zununova, Sh.Q. To‘htaev, assistentlar: O.B. Samadov, X.N. Niyozov, M.T. Raximjonov, U.A. Suyundikov, Z.A. Gaffarova, R.Sh. Ernazarovalar  faoliyat ko‘rsatib kelmoqda.

O‘zR FA akademigi, b.f.d., prof.  M.E.Mavloniy, t.f.n. A. Fatxullaev, “O‘zbekoziqovqatxolding” XK yetakchi mutaxassisi A.G‘. Ibragimovlar o‘rindoshlik asosida ishlab kelmoqdalar. 

ILMIY YO’NALISHLAR

1. Ilmiy-tadqiqot faoliyatining ustuvor yo‘nalishlari

Kafedrada olib borilayotgan ilmiy-tadqiqot ishlari qator muammolarni xal qilishga  bag‘ishlangan bo‘lib, ular asosan, mahalliy xom ashyo asosida yangi mahsulot, oziq-ovqat qo‘shimchalari ishlab chiqish, go‘sht, sut konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasini takomillashtirishga yo‘naltirilgan.

2. Iqtisodiyotning tegishli sohalariga oid korxona va tashkilotlar bilan hamkorlikda bajarilayotgan xo‘jalik shartnomalarining natijalari

 2010-2012 o‘quv yillarida kafedraning katta o‘qituvchisi  A.Fatxullaev tomonidan GEOMAKS O‘zbekiston-Rossiya QKda «Mahalliy xom ashyodan tayyorlangan ozuqaviy qo‘shimchalarni emulgirlangan go‘sht mahsulotlarida qo‘llanilishini tadqiq etish» mavzusidagi ilmiy-amaliy ishi bo‘yicha ishlab chiqarish korxonasida qo‘llash ishlari amalga oshirildi. Shuningdek Katta o‘qituvchi A.G‘.Ibragimov, t.f.n., katta o‘qituvchi X.B.Inoyatova hamda ass. M.O‘.Muxiddinovalar hamda 3-4 kurs talabalari ishtirokida MUZIMPEKS O‘zbekison-Shveysariya QK zamonaviy konserva mahsulotlari ishlab chiqarish bo‘yicha qator amaliy tadbirlar o‘tkazildi.

3. Nomzodlik va doktorlik dissertatsiyalari himoyasi

Kafedra katta o‘qituvchisi Inoyatova X.B. o‘zining «Mikroorganizmlar yordamida paxta materialidagi erkin gossipolni detoksikatsiyalash texnologiyasini takomillashtirish» mavzusidagi nomzodlik dissertatsiya ishini yakunlab, himoya qildi.

Kafedra katta o‘qituvchisi A.Fatxullaev o‘zining «Mahalliy xom ashyodan tayyorlangan ozuqaviy qo‘shimchalarni emulgirlangan go‘sht mahsulotlarida qo‘llanilishini tadqiq etish» mavzusida nomzodlik dissertatsiya ishini yakunlab, 2011 yilda himoyaga tavsiya etdi.

4. Iqtidorlik talabalar bilan ishlash

Kafedrada 2-4 kurs talabalari va 1-2 kurs magistrantlari safidan qator iqtidorlilari kafedrada tashkil etilgan “Sharbat” va «Sertifikat-servis» to‘garaklariga faoliyat ko‘rsatadilar. Ularga ilmiy mavzular berilgan, ilmiy rahbarlar tayinlangan, kafedra laboratoriyalarida ilmiy ishlarini olib borishmoqda. Olib borgan ilmiy-tadqiqot ishlari natijalari ilmiy-texnikaviy anjumanlar maqolalari to‘plamlarida chop etilgan.

Kafedra qoshida 2008 yilning 3 sentabridan boshlab 05.18.07 – «Oziq-ovqat mahsulotlari» biotexnologiyasi ixtisosligi bo‘yicha aspirantura bo‘limi mavjud bo‘lib, unda hozir M.S.Zokirova, A.S.Usmonov, Sh.M.Mamatov, E.A.Xudoyberdievlar ilmiy-tadqiqot ishlarini olib bomoqdalar.

Kafedra a’zolaridan t.f.d. K.O.Dodaev, t.f.d. M.A.Raximjonov, t.f.n. A.J., Choriev k.f.n. S.Q. Atxamovalar aspirantlarga ilmiy rahbarlik qilmoqdalar.

Oziq-ovqat xavfsizligi kafedrasining professor-o‘qituvchilari tomonidan  quyidagi mavzuda ilmiy-tadqiqot ish olib boriladi:

  1. Dodaev Q.O. «Sabzavot va meva sharbat, quyuq komponentlari ishlab chiqarish va konservalash texnologiyasi, jarayon va apparatlari».
  2. Raximdjonov M.A. O‘simlik moyli xom ashyodan presslash va ekstraksion usullari bilan yog‘ olishning bir bosqichli texnologiyasini ishlab chiqish.
  3. Choriev A.J. «Meva, sabzavot va poliz mahsulotlarini IQ-konvektiv energiya uzatish usuli yordamida quritish jarayonini matema-tik modellashtirish va optimallashtirish asosida jadallashtirish».
  4. Ahrarov U.B. Bozor iqtisodiyoti sharoitida umumiy ovqatlanish-ni tashkil etish va uning texnologiyalari».
  5. Ismoilov T.A. Zamonaviy texnologiya asosida mahalliy xom ashyo - sutdan foydalanishning samaradorligini oshirish yo‘llarini tadqiq etish hamda chet el investitsiyasi asosida rivojlantirish.
  6. Ibragimov A.G. Bolalar taomlari ishlab chiqarish texnologiyasidagi muammolarni yechish.

7. Fatxullaev A. Go‘sht mahsulotlarini qayta ishlash texnologiya-sida yangi turdagi oziq-ovqat qo‘shimchalarini qo‘llash samaradorligi.

8. Inoyatova X.B. “Paxta shrotidan oqsil-vitaminga boy yem tayyor-lash”.

9. Atxamova S.Q. Oziq-ovqat xom ashyosi - pektin ishlab chiqarish texnologiyasi jihatlarini o‘rganish.

10. Kuriyazova S.M. Oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishda zamonaviy stimulyatorlarning ta’sirini o‘rganish.

 

Ilmiy tadqiqot natijalari «El Kol»O‘zbek-Turk QK, GEOMAKS O‘zbek-Rossiya QK, “MS Natural Rrodusts”, “Green-World” O‘zbek-Koreya-Amerika QK  va b. ilab chiqarishga tatbiq etilmoqda.

Kafedra tomonidan quyidagi mavzularda davlat granti asosidagi ilmiy-tadqiqot ishlari olib boriladi: 

  1. T.f.d., prof. M.A.Raximdjanov: O‘simlik moyli xom ashyodan presslash va ekstraksion usullari bilan yog‘ olishning bir bosqichli texnologiyasini ishlab chiqish.
  2. T.f.d., prof. S.M.Turobdjanov: Go‘sht sanoatida qo‘llanadigan mahalliy xom ashyodan ekologik toza biologik faol ozuqaviy qo‘shimchalarni yaratish texnologiyasini ishlab chiqish.
  3. T.f.d., prof. Dodaev Q.O.: “O‘simlik xom ashyosini qayta ishlashdagi chiqitlardan biologik faol qo‘shimchalarni kompleks olish texnologiyasini takomillashtirish”.

O’QUV-USLUBIY ISHLAR

Kafedra qoshida quyidagi yo‘nalish va mutaxassisliklar bo‘yicha bakalavr va magistrantlar o‘qitiladi.

Bakalavriaturada:

5321000 - Oziq-ovqat texnologiyasi (konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari, go‘sht-sut mahsulotlari, oziq-ovqat xavfsizligi bo‘yicha). 

5610100-Xizmatlar sohasi (ovqatlanishni tashkil etish va servis)

Magistraturada:

 5A321001 - Oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash texnologiyasi (konservalangan oziq-ovqat, go‘sht, sut va baliq mahsulotlari).  

 5A321003- Oziq-ovqat xavfsizligi.

5A610101-Xizmatlar sohasi (ovqatlanish korxonalarida ishlab chiqarish va xizmat ko‘rsatishni tashkil etish).

A.J. Choriev, U.B. Axrarov va Q.O. Dodaevlar rahnamoligida 2017-2018 o‘quv yilidan boshlab 5610100-Xizmatlar sohasi (ovqatlanishni tashkil etish va servis) bakalavriatura yo‘nalishi va 5A610101-Xizmatlar sohasi (ovqatlanish korxonalarida ishlab chiqarish va xizmat ko‘rsatishni tashkil etish) magistratura mutaxassisligi ochildi.

Hozirgi kunda barcha mutahassislik fanlaridan namunaviy dasturlar, o‘quv-uslubiy majmualar yaratilgan. Kafedra professor-o‘qituvchilari tomonidan 26 ta darslik va o‘quv qo‘llanma, 30 dan ortiq o‘quv-uslubiy qo‘llanmalar chop etildi.

    1. A.J. Choriev, F.X.Asatullaeva. Meva va sabzavotlar mikrobiologiyasi. Toshkent. O‘zbekiston NMIU. 2009. -168 b.

 

    2. Vasiev M.G., Dodayev Q.O. va b.Oziq-ovqat texnologiyasi asoslari. Toshkent.  2012. 400b. 

 

    3. Choriev A.J. Dodaev K.O.  Konservalash korxonalari jihozlari. Toshkent. O‘zbekiston NMIU  -2011. – 200 b.  

    4. Q.O.Dodoyev, A.J.Choriyev. Oziq-ovqat ishlab chiqarish va konservalash kimyosi. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2010. – 166 b.

   5. Dodayev Q.O., Choriev A.J., Ibragimov A. Go’sht mahsulotlari ishlab chiqarish korxonalarining jihozlari. Toshkent. Sharq. 2007. -192 b. 

    6. Ismoilov T.A. Sut va sut mahsulotlari ishlab chiqarish korxonalari jihozlari. Toshkent. “Yangi nashr”. 2012. -256 b.

    7.  Q.O.Dodaev. Oziq-ovqat mahsulotlarini konservalashdagi texnologik hisoblar. Toshkent. Fan. 2003. – 144 b.

   8. Q.O.Dodayev. I.Mamatov. Oziq-ovqat mahsulotlarini konservalash korxonalarining loyihalash asoslari va texnologik hisoblari. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2006.- 208 b.

    9. Q.O.Dodaev. Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi. Toshkent. Noshir. 2009. - 387 b.

   10. O‘.R.Qo‘chqorov. Chorvachilik mahsulotlarining davlat standartlariga mosligini aniqlash asoslari. Toshkent. Cho‘lpon. 2003. -240 b.

    11. Kuriyazova S.M. Ovqatlanish  gigienasi.Toshkent, «Yangi asr avlodi», 2012. – 380 b.

   12. T.X. Ikromov., O‘.R. Qo‘chqorov. «Chorva, parranda va baliq  mahsulotlarini qayta ishlash texnologiyasi». T: «Sharq» 2001. -180 b.

    13. Q.Dodayev, H.Nurmuhamedov, A.Choriyev. Quritish texnikasi va texnologiyasi. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2010. – 160 b.

   14. O’.R. Qo’chqorov,  T.X. Ikromov. Go’sht va cut mahsulotlari texnolodiyasi. –Toshkent: “Cho’lpon”. 2003. -240 b.

  15.Choriev A.J., Q.O.Dodaev, Icmoilov T.A., D.T.Qoraboyev. Qishloq xo’jalik mahsulotlarini konservalash va saqlash texnologiyasi. Toshkent. “Davr”, 2012. -382 b.

  16. Dodayev Q.O., Choriev A.J., Ibragimov A.G. Xomashyoga dastlabki va issiqlik ishlovi berish texnologiyasi. Toshkent. “Davr nashriyoti”. 2012. -156 b.

  17. Dodayev Q.O., Choriev A.J., Ibragimov A.G. Konserva ishlab chiqarishda sterilizatsiya va pasterizatsiya jarayonlari. Toshkent. “Davr nashriyoti”. 2012. -150 b.

    18. Ahrarov U.B., Vakil M.M. «Taom tayyorlash texnologiyasi» Toshkent: «Sharq nashriyoti»., 2004., 382 b.

    19. Ahrarov U.B., Ahrarov Sh.U. «Taom tayyorlash texnologiyasi» Toshkent: «Sharq nashriyoti»., 2008., 367 b.

    20. Fatxullaev A., Musaev X. Go’sht biokimyosi. Toshkent. Iqtisod-moliya. 2010. – 151 b.

   21.  Dodayev Q.O., Choriyev A.J., Gulyamova Z.J.,   Mamatov Sh.M. Qishloq xo’jalik mahsulotlarini konservalash  va spirtli mahsulotlar ishlab chiqarish mashina va jihozlari. O’quv qo’llanma. Toshkent: «Noshir» nashriyoti.  2013. -368 b. 

    22. Ahrarov U.B. Xorijiy mamlakatlar pazandachiligi texnologiyasi. T.: Davr nashriyoti.2013, 258 b.  

    23. Ahrarov U.B.  O‘zbekiston milliy pazandachiligi texnologiyasi. T.: Davr nashriyoti.2013, 239 b.

    24. Choriev A.J., Dodaev Q.O.  Konserva ishlab chiqarishda texnik-kimyoviy nazorat. T.: TKTI nashriyoti. 2013, 123 b.  

    25. Fatxullaev A. Sultonov Sh.J.  Go‘sht biokimyosi. Darslik. «Iqtisod-moliya», Toshkent. 2015. – 343 b.

   26. Axrarov U.B. va boshqalar. Umumiy ovqatlanish mahsulotlarini tayyorlash texnologiyasi. O‘quv qo‘llanma. 2016 yil 8-sonli Institut Ilmiy kengashidan chop etishga ruxsat olingan.

O‘QITILADIGAN FANLAR

 

5321000 - Oziq-ovqat texnologiyasi (Konserva mahsulotlari)

1. Konservalash texnologiyasi asoslari

2. Konservalangan oziq-ovqat mahsulotlari texnologiyasi

3. GSKM texnologiyasi nazariy asoslari

4. Ixtisoslikka kirish (KOOMT va GS  uchun umumiy )

5. Konserva ishlab chiqarishda retseptera va hisob

6. Konserva korxona-lari jihozlari va loyihalash asoslari

7. Tanlov. Konserva ishlab chiqarishda texnik-kimyoviy nazorat

8. Tanlov. Meva va sabzavot mikrobiologiyasi

9. Tanlov. Konserva ishlab chiqarishda tara, reklama va dizayn

 

5321000 - Oziq-ovqat texnologiyasi (Go‘sht-sut mahsulotlari)

10. GS mahsulotlari ishlab chiqarish korxonalarining xom ashyo va materiallari

11. GSM texnologiyasi asoslari

12. GS biokimyosi

13. GS sanoati korxonalarining jihozlari

14. GSM mikrobiologiyasi

15. Texnik kimyoviy nazorat

16. Soha korxonalarini loyihalash asoslari

 

5321000  - Oziq-ovqat texnologiyasi (Oziq-ovqat xavfsizligi)

17. Oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligini sertifikatlash asoslari va xavfsizlik mezonlari

18. Xavfsiz mahsulot ishlab chiqarish asoslari 

19. Oziq-ovqat mahsulot-larini texnologik, medik-toksikologik va standart ko‘rsatkichlarini nazorat qilish (kontamenantlar)

20. Oziq-ovqat sanoatining umumiy  va maxsus uskunalari

21. Ixtisoslikka kirish   (OOX uchun)

5A321001 - Oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash texnologiyasi (konservalangan oziq-ovqat, go‘sht, sut va baliq mahsulotlari)

22. Konservalash va go‘sht-sutning murakkab texnologiyalari va ularning nazariy jihatlari

23. Konservalash va go‘sht-sut korxonalarining miniliniyalari jihozlari

24. Konserva, go‘sht, sut va baliq mahsulotlari ishlab chiqarishda hisob va hisobot

25. Konserva va  go‘sht-sut mahsulotlarining nazorati va xavfsizligi

26. Go‘sht, sut, baliq va konserva mahsulotlari ekspertizasi

27. Go‘sht, sut baliq va konserva sanoati ikkilamchi xom ashyolarini qayta ishlash

28. Go‘sht-sut hamda konserva xom ashyo va mahsulotlari mikrobiologiyasi

 

5A321003 - Oziq-ovqat xavfsizligi  

 

29. Oziq-ovqat  mahsulotlarni  xavfsizligi

30. Oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligi kommunikatsiyasi

31. Xavfsizlik talablari va uni nazoratida qo‘llaniladigan fizik-kimyoviy usullari

32. Oziq-ovqat mahsulotlari xavfsizligi menejementi  

33. Oziq-ovqat mahsulotlari ekspertizasi

34. Oziq-ovqat mahsulotlarini standartlash va sertifikatlashtirish

Kafedrada ishlab chiqarish, boshqa OO‘Yu professor-o‘qituvchilari hamda kasb-hunar kollejlari o‘qituvchilari uchun malaka oshirish bo‘yicha faoliyat olib boriladi.  

Kafedraning tashqi ilmiy va amaliy aloqalari

“Oziq-ovqat xavfsizligi” kafedrasi tarkibi

 

  1. Choriev Abdusattar Jo‘raevich

  2. Dodaev Qo’chqor Odilovich, t.f.d., professor

  3. Rahimjonov M.A. t.f.d., professor

  4. Ahrarov U.B. t.f.n. dots.

  5. Inoyatova Xusnora Baxtiyarovna t.f.n., katta o'qituvchi

  6. Atxamova Saida Qudusovna, k.f.n., katta o’qituvchi

  7. Maksumova D.K. t.f.n., dots.

  8. Muxiddinova Moxira Utkurovna, katta o’qituvchi

  9. Zоkirоvа Mаshhurа Sоdiqjоnоvnа, f.f.d PhD

  10. To‘xtaev Shuxrat Qudratovich, katta o'qituvchi

  11. Zunnunova D.E., katta o'qituvchi

  12. Samadov O.B., asistent

  13. Niyozov X.N., asistent

  14. Suyundikov U.A., asistent

  15. Rahimjonov M.T., asistent

  16. Gaffarova Z.A., asistent

  17. Ernazarova R.Sh., asistent