LOYIHA: “101083216 – OZIQ-OVQAT FANI VA TEXNOLOGIYASI SOHASIDAGI O‘ZBEKISTON OLIMLARI UCHUN ECAMPUZ YEVROPA JAHON ISTE’DODLAR LAGERI – ERASMUS-EDU-2022-CBHE” .
Loyihani amalga oshirish muddati: 2023-2025 yillar.
Koordinator: prof. Babaxonova Z.A.
Loyixaning umumiy qiymati - 717 355 yevro
Loyiha bajarilish muddati – 2023-2026 y.y.
Loyiha websayti: https://ecamp.uz/
Loyiha maqsadi: Ushbu loyiha Oʻzbekistonda (UZB) “Barqaror oʻsish va ish oʻrinlari” (“Bilimlar uchburchagi, innovatsiyalar” kichik toifasi) bilan bogʻliq milliy ustuvorliklarni hal qilish uchun salohiyatni oshirish, barqaror vositalarni ishlab chiqish va joriy etishga qaratilgan. Loyihaning aniq maqsadlari va faoliyati akademik va sanoat mutaxassislarini o'qitish va mamlakatda oziq-ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarish texnologiyalarini atrof-muhitga ta'sirini minimallashtirgan holda kelajak uchun barqaror oziq-ovqat ishlab chiqarishga o'tishni kuchaytirish uchun tadqiqot va oziq-ovqat ishlab chiqarish o'rtasida bevosita aloqani o'rnatishga qaratilgan.
Loyiha oziq-ovqat sektori bilan bog'liq ikkita eng dolzarb muammoni hal qilish uchun Yevropa Ittifoqi hamkor oliy o'quv yurtlarining dunyodagi yetakchi oziq-ovqat olimlarini jalb qiladi:
Oziq-ovqat fani o'qituvchilari va tadqiqotchilar salohiyatni oshirish va oziq-ovqat sanoati yo’nalishlarida OTMlar o'rtasida yangi va innovatsion hamkorlikni yo'lga qo'yish. Bunga O‘zbekistondagi oliy o‘quv yurtlaridagi oziq-ovqat fani o‘qituvchilari va tadqiqotchilarining Yevropa Ittifoqining yuqori standartlari bo‘yicha ilmiy va ilmiy-tadqiqot ko‘nikmalarini modernizatsiya qilish va mustahkamlash hamda OTMlar va oziq-ovqat sanoati o‘rtasida yangi va o‘zaro manfaatli hamkorlik strategiyalarini ishlab chiqish orqali erishiladi, bu esa yangi ish o‘rinlarini yaratish va ko‘paytirish imkonini beradi, hamda talabalarning ish bilan ta'minlanishiga ko’maklashadi. UZB ilmiy-pedagogik xodimlari Yevropa Ittifoqi oliy oʻquv yurtlari laboratoriyalarida ichimlik suvidan qayta foydalanish, hayvon oqsillari oʻrnini bosuvchi muqobil parhez oqsil manbalarini ishlab chiqish, oʻsimlik oqsillari va boshqa oʻsimliklarning hazm boʻlishi va mazaliligini oshirish kabi barqaror oziq-ovqat ishlab chiqarish masalalarini hal qilish uchun oʻqitiladi. ovqatlar. Bularni amalga oshirish uchun aniq vazifalar loyiha doirasida oldindan belgilangan tartibda amalga oshiriladi.
Loyiha vazifalari:
CAMP
1) Oziq-ovqat fanlari bo'yicha iqtidorli yosh mutaxassislar uchun yiliga bir marta ketma-ket uchta trening o'tkazish (CAMP).
O’zbekiston va Evropa Ittifoqi (Ispaniya)da tashkil etiladi
TRENING
2) barqaror rivojlanish uchun innovatsion yondashuvni o'rnatish uchun akademik o'qituvchilar, tadqiqotchilar va sanoat ekspertlari ishtirokida taqdimotlar, treninglar, aqliy hujum va yuzma-yuz muhokamalar orqali foydali tarmoqlarni (milliy va xalqaro miqyosda) boshlash uchun ochiq eshiklar ostida seminarlar o'tkazish. Oliy o'quv yurtlari, tadqiqot institutlari va oziq-ovqat kompaniyalari o'rtasidagi hamkorlikning o'sishiga hizmat qiladi.
KLASTER
3) “Oziq-ovqat sohasida ilg‘or mavzular klasterini tashkil etish. Ilm-fan va texnologiya” ilmiy tarmogʻi uchun Yevropa Ittifoqida malaka oshirgan oʻqituvchilar sanoat mutaxassislariga dars beradi
OZIQ-OVQAT JAMIYATI
4)“O‘zbekiston oziq-ovqat jamiyati”, bu loyiha natijalarining loyihadan keyingi barqarorligini ta'minlaydi. Jamiyat sanoat, ilmiy doiralar va tadqiqotchilarni mamlakatdagi oziq-ovqat sektorining zamonaviy va kelajakdagi murakkab muammolarini hal qilish va Evropa Ittifoqi oliy o'quv yurtlari bilan mustahkam hamkorlikni davom ettirish uchun to'plash uchun asosiy platforma bo'ladi.
2023 yil uchun loyiha rejasi:
Dastlabki yig‘ilish 2023-yil yanvar-mart oylarida Toshkent shahrida o‘tkazilishi rejalashtirilgan.
Loyiha veb-sayti 2023-yil martigacha ishlab chiqiladi.
-Dastlabki ehtiyoj tahlili asosida maqsadli guruhlar (sanoat) ehtiyojlarining tafsilotlarini o'z ichiga olgan sharh Konsortsium tomonidan 2023 yil apreligacha tayyorlanadi.
-3 ta CAMP tashkil etish rejasi, oʻquv va oʻquv materiallarini tayyorlash 2023-yil mayigacha tayyorlanadi. Har bir CAMPning batafsil sxemasi loyiha boshqaruvi guruhi aʼzolari (TICT, UCPH, UEx va CAT) tomonidan muhokama qilinadi va qaror qabul qilinadi.
- 2023-yil iyun oyida CAMP 1 (Oziq-ovqat fanini akademik yangilash va birlamchi oziq-ovqat ishlab chiqarish) Toshkent shahrida boʻlib oʻtadi va oziq-ovqat fani boʻyicha aniqlangan uchta asosiy fan asoslari boʻyicha intensiv ikki haftalik kursni oʻtkazish uchun moʻljallangan: (1) koʻp oʻzgaruvchan maʼlumotlar tahlil va analitik texnologiyalar (mas'ul- UCPH), (2) oziq-ovqat mikrobiologiyasi va oziq-ovqat xavfsizligi (mas'ullar-UCPH va UEx) va 3) oziq-ovqat kimyosi va molekulyar gastronomiya (mas'ul-UEx).
-CAMP Kopengagen universiteti (P2) va UZB hamkorlari tomonidan tashkil etiladi va Toshkentda bo'lib o'tadi. Trening davomiyligi - 2 hafta.
-CAMP 1 ishtirokchilari bilan uchrashuv va CAMP 1 ishtirokchilari va soha hamkorlari uchun keyingi trening seminari 2023-yil noyabr oyida O‘zbekistonda tashkil etiladi. 2023-yil noyabrigacha “Trenerni o‘qitish” strategiyasi ishlab chiqiladi. 2-WP doirasida belgilangan OTM va oziq-ovqat sanoatining joriy ehtiyojlari va talablaridan kelib chiqib, O‘zB-dan kelgan har bir tinglovchi uchun “trener-trener” strategiyasi bo‘yicha yo‘l xaritasi ishlab chiqiladi.